▼ Previous ▲ Next
{"99":{"title":"Work Place Options","content":"

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA
\nContractor: Alphin Design-Build<\/p>\n

Interior renovation to 28,600 sq.ft. of office space, with an addition of an elevator and an aluminum sun screen that surrounds the west and south sides of the building. Every work space employs natural lighting.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"96":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/DSC01712-625x415.jpg","width":625,"height":415,"caption":"Photo: South facing entry with sunscreen added along entire side."},"95":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/DSC01708-625x415.jpg","width":625,"height":415,"caption":"Photo: Three level sunscreen at entry."},"97":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/DSC01704-625x415.jpg","width":625,"height":415,"caption":"Photo: West side sunscreen and planter walls."}}},"7":{"title":"213 Fayetteville Street","content":"

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA
\nContractor: Alphin Design-Build<\/p>\n

This project was a complete reconstruction of a 2-story masonry structure in downtown Raleigh, NC. The existing building was in great disrepair so the facade was redesigned, allowing for the addition of a mezzanine and an exterior stair leading to a newly created basement bar. The entry features glazed lava rock, a product supplied by the building owner’s import business. This project won a Sir Walter Raleigh Award in 2012.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"10":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/213-Fayetteville-St-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: 213 Fayetteville Street with new facade and canopy."},"356":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/213-before-copy-resize-625x415.jpg","width":625,"height":415,"caption":"Photo: The building before the renovation. Fayetteville Street was being rebuilt at the time."}}},"12":{"title":"Foundation","content":"

Designers: Vincent Whitehurst and Will Alphin
\nContractors: Will Alphin and Vincent Whitehurst<\/p>\n

The design team excavated and created a basement bar\u00a0below 213 Fayetteville Street. A sustainable approach included\u00a0incorporating reused and recycled materials from building\u00a0demolition, sourcing items locally, and designing and building all\u00a0furniture, shelving, and the bar. The menu is an extension of\u00a0the building approach, offering drinks that are handcrafted with\u00a0local ingredients.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"17":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Foundation-bar-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: View of the bar in Foundation. "},"148":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Foundation-detail-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Detail of the circular window and patterned wall built of recycled brick."},"16":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Entry-Stair-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: New stair to the bar from the sidewalk with mahogany doors beyond."},"354":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Crawlspace-before-resize-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: The condition of the crawl space before we excavated to create the bar."}}},"84":{"title":"Broadreach","content":"

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA
\nDesign+Fabrication of Select Interior Elements: Clearscapes, Inc.
\nContractor: Alphin Design-Build<\/p>\n

This project is a complete reconstruction of a 7500 sq.ft historic industrial building in the warehouse district of Boylan Heights. The building has two tenants. Shown here is the \u00a0space for Broadreach, a company that specializes in adventure and educational tours for students. They wanted a design that reflected their values of environmental stewardship. Two large light wells were added on the roof for natural lighting. \u00a0We also used recycled flooring, efficient plumbing fixtures, and most importantly, repurposed an old industrial building.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"86":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Broadreach-Main-Office-Space-625x413.jpg","width":625,"height":413,"caption":"Photo: View of the main office space."},"359":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Broadreach-View-toward-skylight-copy-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: View toward one of the light monitors added for natural lighting."},"360":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Broadreach-Work-Space-copy-625x415.jpg","width":625,"height":415,"caption":"Photo: Workspace with view of the built-in shelving and organization area."},"81":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Broadreach-Conference-room-625x413.jpg","width":625,"height":413,"caption":"Photo: Conference room with tables designed and built by Clearscapes."},"358":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Broadreach-Exterior-View1-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Exterior view of the rear of the building showing one of the light monitors above the roof."}}},"101":{"title":"Pyrolave","content":"

Architect: Vincent Whitehurst
\nContractor: Alphin Design-Build<\/p>\n

This is a space designed for Pyrolave, a company that sells glazed lava stone. The project includes a mezzanine and a display area. The space was designed to be bright and open, using direct and indirect lighting and a pine floor to add warmth to the space.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"103":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/IMG_9201-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Floor space for displaying products with mezzanine beyond."},"105":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/display-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Sample display area."}}},"323":{"title":"Western Blvd. Presbyterian Church","content":"

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA<\/p>\n

This project is the design of an addition and a renovation to the educational building at Western Blvd. Presbyterian Church.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"324":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/WBPC1-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: The addition is meant to be open and transparent and create a lobby space at the entry into the educational building, It will also be the location for an elevator to the lower level."},"325":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/WBPC2-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Entry view at the new lobby addition."},"326":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/WBPC3-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: This is the proposed hallway renovation in the educational building, adding better lighting and pin-up boards for the children to post their art."}}},"315":{"title":"3020 Highwoods Blvd.","content":"

Design: \u00a0Vincent Whitehurst, Architect PA<\/p>\n

A planned 3 story office addition to an existing one story office building. The owner is interested in creating a great working environment for his employees and an energy efficient and low maintenance building as a long term investment. Features include natural lighting, energy efficient fixtures, rooftop solar array, small footprint, and no additional parking.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"316":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/3020-1-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: View toward the new entry between the buildings."},"317":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/3020-2-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: View of the old building with a rooftop solar array with the new addition in the background. Solar studies have been performed to determine the best solar angles for natural lighting and solar array location."},"318":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/3020-3-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: View of new addition from the adjoining lot, with existing parking lot beneath."}}},"282":{"title":"Moore Square","content":"

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"283":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/cover-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"This project was for a design competition to redesign the historical Moore Square in downtown Raleigh. Entrants were charged with preserving the historical fabric of the site as much as possible. I chose to keep the large oak tress along the perimeter of the site, while creating an open field in the center, with interactive areas along the perimeter beyond the trees."},"284":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/main-view-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"This is a birds-eye view of Moore Square, with Marbles Children's Museum to the right. The proposal is for gardens along the Exploris side (south facing for sun), skatepark and tables with chairs (for outdoor dining) along the west side, play area for young children along the south side near city market, and seating with a fountain along the east side."},"285":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/fountain-view-623x415.jpg","width":623,"height":415,"caption":"I feel that downtown Raleigh has a real lack of outdoor uses for children and teenagers, thus the integration of climbing objects, skateparks, etc. At the low end of the site, shown above, is an interior element which could be used as bathrooms, concessions, or even replace the current information center."}}},"159":{"title":"Migrant Worker Facility","content":"

Design: NCSU students
\nConstruction: NCSU students<\/p>\n

Instructors: Bryan Bell, Vincent Whitehurst, Victoria Bell<\/p>\n

This migrant worker facility was designed and built by students at North Carolina State University over a semester. Many of the materials are recycled or repurposed.<\/p>\n","subhead":"Clinton, NC","photos":{"160":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/migrant-bathhouse-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"The roof is made of recycled cotton barrels, and the walls are tilt up steel and concrete panels with tobacco sticks and glass bottles inlaid."}}}}