▼ Previous ▲ Next
{"136":{"title":"Werb Residence","content":"

Designers: Richard Hall (primary) and Vincent Whitehurst,
\nArchitect PA (design consultant)
\nStructural Engineer: Kaydos-Daniels Engineers, pllc
\nContractor: Tonic Construction
\nPhotographer: gravitationstudio.com<\/p>\n

A collaboration with local designer Richard Hall to create an open,\u00a0modern room connecting interior and exterior. Design features traditional\u00a0modern vocabulary of cantilevers, steel windows, and natural materials.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"130":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Werb-addition-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: A modern glass addition to a traditional house. We used Hopes steel windows, heated slab, and natural stone tiles."},"131":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/werb-interior-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: The interior of the addition, including fireplace."}}},"145":{"title":"Muennich Residence","content":"

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA
\nBuilder: Greg Muennich<\/p>\n

Addition to a farmhouse designed to be sustainable and energy efficient. Design included spray cellulose insulation, tight building envelope, natural ventilation, proper sun orientation, local wood siding, and efficient footprint.<\/p>\n","subhead":"Georgetown, MD","photos":{"117":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Addition-view-11-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Farmhouse addition with 2x8 framing over concrete block shop below."},"118":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Addition-view-21-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: The front of the farmhouse addition with garage entry."},"127":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Muennich-before1-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Old garage that was disassembled for the new addition."}}},"378":{"title":"Paulson Residence","content":"

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA
\nBuilder: Mark Paulson<\/p>\n

Kitchen addition to a historical home\u00a0in downtown Raleigh. The client’s goal was to add to the traditional home a complimentary modern addition, allowing great natural lighting and a connection to the yard. The project is currently under construction.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"379":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/paulson-sketch-resize-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":""}}},"108":{"title":"Lee Residence","content":"

Architect: Vincent Whitehurst
\nBuilder: Vincent Whitehurst<\/p>\n

A residential renovation where the program was to open the space up, renovate the kitchen, and create a great space for entertaining.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"163":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/lee-1-623x415.jpg","width":623,"height":415,"caption":"Photo: View of kitchen counter and living space."},"280":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/lee-overview1-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Entertainment area with office beyond."},"164":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/lee-before-623x415.jpg","width":623,"height":415,"caption":"Photo: The house before the renovation. These walls were removed to open the space."}}},"226":{"title":"Turak Barn Writing Loft","content":"

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA and Clearscapes PA
\nContractor: Ashwhit Builders LLC<\/p>\n

Repurposing of a barn into a writing studio. Created large window openings for views into the pasture. Entire barn was insulated, HVAC was installed, and reclaimed cypress was used on the interior walls.<\/p>\n","subhead":"Franklinton, NC","photos":{"277":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/Barn-studio-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: View of renovated barn with new aluminum framed glass and doors for effective daylighting."},"278":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/Pasture-view-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Glass windows and doors provide a great view of the pasture."}}},"132":{"title":"Colvard Residence","content":"

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA
\nConstruction: Bayleaf Builders<\/p>\n

This project is an addition and renovation to a masonry farmhouse built around 1890, with two other additions done in the 1950′s and the 1970′s. We employed a high efficiency, low profile HVAC system, natural materials, and solar water heating. The house is also a registered historical site.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"123":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Colvard-Historic-Farmhouse-Facade-625x360.jpg","width":625,"height":360,"caption":"Photo: Historic masonry farmhouse with 1970's addition to the back left. All windows were replaced with energy efficient double-glazed units to match the historical details."},"122":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Colvard-Historic-Bathroom-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: New bathroom in historic farmhouse"},"125":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/colvard-View-through-living-space-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: View through kitchen"}}},"367":{"title":"Engleman Residence","content":"

Design: Vincent Whitehurst<\/p>\n

Along with renovations to the interior of the house, the client also wanted to look at connecting to the back yard which is currently only accessible via the basement.<\/p>\n","subhead":"Brooklyn, NY","photos":{"368":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/02\/engleman-sketch-621x415.jpg","width":621,"height":415,"caption":"This is the view of the rear of the building, with a connection from the kitchen to the yard, as well as a canopy and glass openings for the kitchen and the basement to receive more natural light."}}},"150":{"title":"Whitehurst Residence","content":"

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA
\nConstruction: Vincent Whitehurst<\/p>\n

This project is our residence, which we have renovated over the last few years, and continues to be a vehicle for testing ideas and experimentation. The house was originally built around 1907.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"151":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/140_4061-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: View of kitchen"},"304":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/whitehurst-2-270x415.jpg","width":270,"height":415,"caption":"Photo: View of the tiled shower with skylight above."}}},"134":{"title":"Butterworth Residence","content":"

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA
\nContractor: Bayleaf Builders<\/p>\n

Complete conversion of existing bathroom to a modern, open, more functional space. The design provided better storage, more durable materials, and a more natural environment as was desired by the owner.<\/p>\n","subhead":"Raleigh, NC","photos":{"126":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Mirror-view-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Mirror, shelves, and tiles in the new bathroom."},"119":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/Bathroom-detail-622x415.jpg","width":622,"height":415,"caption":"Photo: Tub and counter in the renovated bathroom."},"391":{"url":"http:\/\/www.vincentwhitehurst.com\/wp-content\/uploads\/2013\/01\/butterworth-before-311x415.jpg","width":311,"height":415,"caption":"Photo: Bathroom before the renovation."}}}}