Photo: South facing entry with sunscreen added along entire side.

Photo: Three level sunscreen at entry.

Photo: West side sunscreen and planter walls.

Work Place Options

Raleigh, NC

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA
Contractor: Alphin Design-Build

Interior renovation to 28,600 sq.ft. of office space, with an addition of an elevator and an aluminum sun screen that surrounds the west and south sides of the building. Every work space employs natural lighting.

Photo: 213 Fayetteville Street with new facade and canopy.

Photo: The building before the renovation. Fayetteville Street was being rebuilt at the time.

213 Fayetteville Street

Raleigh, NC

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA
Contractor: Alphin Design-Build

This project was a complete reconstruction of a 2-story masonry structure in downtown Raleigh, NC. The existing building was in great disrepair so the facade was redesigned, allowing for the addition of a mezzanine and an exterior stair leading to a newly created basement bar. The entry features glazed lava rock, a product supplied by the building owner’s import business. This project won a Sir Walter Raleigh Award in 2012.

Photo: View of the bar in Foundation.

Photo: Detail of the circular window and patterned wall built of recycled brick.

Photo: New stair to the bar from the sidewalk with mahogany doors beyond.

Photo: The condition of the crawl space before we excavated to create the bar.

Foundation

Raleigh, NC

Designers: Vincent Whitehurst and Will Alphin
Contractors: Will Alphin and Vincent Whitehurst

The design team excavated and created a basement bar below 213 Fayetteville Street. A sustainable approach included incorporating reused and recycled materials from building demolition, sourcing items locally, and designing and building all furniture, shelving, and the bar. The menu is an extension of the building approach, offering drinks that are handcrafted with local ingredients.

Photo: View of the main office space.

Photo: View toward one of the light monitors added for natural lighting.

Photo: Workspace with view of the built-in shelving and organization area.

Photo: Conference room with tables designed and built by Clearscapes.

Photo: Exterior view of the rear of the building showing one of the light monitors above the roof.

Broadreach

Raleigh, NC

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA
Design+Fabrication of Select Interior Elements: Clearscapes, Inc.
Contractor: Alphin Design-Build

This project is a complete reconstruction of a 7500 sq.ft historic industrial building in the warehouse district of Boylan Heights. The building has two tenants. Shown here is the  space for Broadreach, a company that specializes in adventure and educational tours for students. They wanted a design that reflected their values of environmental stewardship. Two large light wells were added on the roof for natural lighting.  We also used recycled flooring, efficient plumbing fixtures, and most importantly, repurposed an old industrial building.

Photo: Floor space for displaying products with mezzanine beyond.

Photo: Sample display area.

Pyrolave

Raleigh, NC

Architect: Vincent Whitehurst
Contractor: Alphin Design-Build

This is a space designed for Pyrolave, a company that sells glazed lava stone. The project includes a mezzanine and a display area. The space was designed to be bright and open, using direct and indirect lighting and a pine floor to add warmth to the space.

Photo: The addition is meant to be open and transparent and create a lobby space at the entry into the educational building, It will also be the location for an elevator to the lower level.

Photo: Entry view at the new lobby addition.

Photo: This is the proposed hallway renovation in the educational building, adding better lighting and pin-up boards for the children to post their art.

Western Blvd. Presbyterian Church

Raleigh, NC

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA

This project is the design of an addition and a renovation to the educational building at Western Blvd. Presbyterian Church.

Photo: View toward the new entry between the buildings.

Photo: View of the old building with a rooftop solar array with the new addition in the background. Solar studies have been performed to determine the best solar angles for natural lighting and solar array location.

Photo: View of new addition from the adjoining lot, with existing parking lot beneath.

3020 Highwoods Blvd.

Raleigh, NC

Design:  Vincent Whitehurst, Architect PA

A planned 3 story office addition to an existing one story office building. The owner is interested in creating a great working environment for his employees and an energy efficient and low maintenance building as a long term investment. Features include natural lighting, energy efficient fixtures, rooftop solar array, small footprint, and no additional parking.

This project was for a design competition to redesign the historical Moore Square in downtown Raleigh. Entrants were charged with preserving the historical fabric of the site as much as possible. I chose to keep the large oak tress along the perimeter of the site, while creating an open field in the center, with interactive areas along the perimeter beyond the trees.

This is a birds-eye view of Moore Square, with Marbles Children's Museum to the right. The proposal is for gardens along the Exploris side (south facing for sun), skatepark and tables with chairs (for outdoor dining) along the west side, play area for young children along the south side near city market, and seating with a fountain along the east side.

I feel that downtown Raleigh has a real lack of outdoor uses for children and teenagers, thus the integration of climbing objects, skateparks, etc. At the low end of the site, shown above, is an interior element which could be used as bathrooms, concessions, or even replace the current information center.

Moore Square

Raleigh, NC

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA

The roof is made of recycled cotton barrels, and the walls are tilt up steel and concrete panels with tobacco sticks and glass bottles inlaid.

Migrant Worker Facility

Clinton, NC

Design: NCSU students
Construction: NCSU students

Instructors: Bryan Bell, Vincent Whitehurst, Victoria Bell

This migrant worker facility was designed and built by students at North Carolina State University over a semester. Many of the materials are recycled or repurposed.

▼ PREVIOUS ▲ NEXT 

Desk and shelves made from Amercian birch plywood and maple hardwood.

Shelves mad of American birch plywood and maple hardwood supports.

Shelf connection detail

Design sketch of furrniture

Fold Four Office Furniture

Milwaukee, WI

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA
Carpentry: Roy Brooks

Furniture designed for graphic designer and art director Roy Brooks and his firm Fold Four for his new office based in Milwaukee. He wanted a design that had simple lines, was easy to build with the available tools in his shop, and would provide the required storage and work areas needed. He expressed interest in using slot joints so we used large ones to create the simple lines on the desks, and dado slots were used to connect the shelves.

A large strorage unit built for toys.

The Unit

reclaimed pine, decommissioned road sign

Bi-fold Chair

Wood, Steel

This was the last prototype before this chair design was finalized for a production run of 30 for Foundation, a bar in downtown Raleigh.

Single-fold Chair

Walnut plywood, steel

The first iteration of a chair, based off of the design of a bench.

NUMBER ONE.
Reclaimed wood and scrap steel, along with found objects

ZENITH
Old zenith TV screen, steel, concrete

CAROLINA HAWG
steel

CORNER TABLE
steel, walnut, tile

ROUGHNECK
steel, reclaimed wood, railroad spike

EVAN'S TABLE
tile, electrical panel escutcheon, steel

ROY'S 'C'
maple, walnut, steel

CENTERFOLD
birch plywood, piano hinge

GRANITE
granite, stainless steel

SCISSORS
recycled steel and rusted scissors

FLINTSTONE
concrete, steel

Various Small Tables

Many materials, including wood, steel, and concrete

I have built over 50 small tables for various uses, out of many materials, including steel, wood, and concrete. Much of the content is usually recycled, found parts, reclaimed wood, etc. Here are a few of them

Redesign of the entry/checkout area of the media center at Wiley Elementary School in Raleigh. The design is for better space organization, including book storage, seating area, book return area, pin-up boards for information, and better seating area for the librarian.

Wiley School Media Center Furniture

Raleigh, NC

Photo: View of the work table and the partition walls.

Photo: All the furniture fits in the hatchback!

Photo: All the parts stacked neatly.

Field Study Office Furniture

Chicago, IL

Furniture designed to create an office space for a graphic design office located in a warehouse building. All furniture was designed to be transported in a hatchback, then easily assembled.

Record display

Plywood, nylon straps

Designed for a traveling “curated” record show, requiring quick set-up and easy portability (flat stack).

Bench Press

Reclaimed pine

Work Table

Birch plywood, piano hinges

▼ PREVIOUS ▲ NEXT 

Photo: A modern glass addition to a traditional house. We used Hopes steel windows, heated slab, and natural stone tiles.

Photo: The interior of the addition, including fireplace.

Werb Residence

Raleigh, NC

Designers: Richard Hall (primary) and Vincent Whitehurst,
Architect PA (design consultant)
Structural Engineer: Kaydos-Daniels Engineers, pllc
Contractor: Tonic Construction
Photographer: gravitationstudio.com

A collaboration with local designer Richard Hall to create an open, modern room connecting interior and exterior. Design features traditional modern vocabulary of cantilevers, steel windows, and natural materials.

Photo: Farmhouse addition with 2x8 framing over concrete block shop below.

Photo: The front of the farmhouse addition with garage entry.

Photo: Old garage that was disassembled for the new addition.

Muennich Residence

Georgetown, MD

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA
Builder: Greg Muennich

Addition to a farmhouse designed to be sustainable and energy efficient. Design included spray cellulose insulation, tight building envelope, natural ventilation, proper sun orientation, local wood siding, and efficient footprint.

Paulson Residence

Raleigh, NC

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA
Builder: Mark Paulson

Kitchen addition to a historical home in downtown Raleigh. The client’s goal was to add to the traditional home a complimentary modern addition, allowing great natural lighting and a connection to the yard. The project is currently under construction.

Photo: View of kitchen counter and living space.

Photo: Entertainment area with office beyond.

Photo: The house before the renovation. These walls were removed to open the space.

Lee Residence

Raleigh, NC

Architect: Vincent Whitehurst
Builder: Vincent Whitehurst

A residential renovation where the program was to open the space up, renovate the kitchen, and create a great space for entertaining.

Photo: View of renovated barn with new aluminum framed glass and doors for effective daylighting.

Photo: Glass windows and doors provide a great view of the pasture.

Turak Barn Writing Loft

Franklinton, NC

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA and Clearscapes PA
Contractor: Ashwhit Builders LLC

Repurposing of a barn into a writing studio. Created large window openings for views into the pasture. Entire barn was insulated, HVAC was installed, and reclaimed cypress was used on the interior walls.

Photo: Historic masonry farmhouse with 1970's addition to the back left. All windows were replaced with energy efficient double-glazed units to match the historical details.

Photo: New bathroom in historic farmhouse

Photo: View through kitchen

Colvard Residence

Raleigh, NC

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA
Construction: Bayleaf Builders

This project is an addition and renovation to a masonry farmhouse built around 1890, with two other additions done in the 1950′s and the 1970′s. We employed a high efficiency, low profile HVAC system, natural materials, and solar water heating. The house is also a registered historical site.

This is the view of the rear of the building, with a connection from the kitchen to the yard, as well as a canopy and glass openings for the kitchen and the basement to receive more natural light.

Engleman Residence

Brooklyn, NY

Design: Vincent Whitehurst

Along with renovations to the interior of the house, the client also wanted to look at connecting to the back yard which is currently only accessible via the basement.

Photo: View of kitchen

Photo: View of the tiled shower with skylight above.

Whitehurst Residence

Raleigh, NC

Design: Vincent Whitehurst, Architect PA
Construction: Vincent Whitehurst

This project is our residence, which we have renovated over the last few years, and continues to be a vehicle for testing ideas and experimentation. The house was originally built around 1907.

Photo: Mirror, shelves, and tiles in the new bathroom.

Photo: Tub and counter in the renovated bathroom.

Photo: Bathroom before the renovation.

Butterworth Residence

Raleigh, NC

Architect: Vincent Whitehurst, Architect PA
Contractor: Bayleaf Builders

Complete conversion of existing bathroom to a modern, open, more functional space. The design provided better storage, more durable materials, and a more natural environment as was desired by the owner.

▼ PREVIOUS ▲ NEXT